25 okt 2011

Games verbeteren gezondheid en bestrijden eenzaamheid

Door spelelementen te koppelen aan het echte leven kunnen ouderen langer gezond blijven. Dat blijkt uit de toekomstverkenning ‘Serious gaming voor de nieuwe generatie senioren’ van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT). Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat games meer dan ‘slechts’ entertainment kunnen bieden.

Zo zou het regelmatig spelen van games gunstig zijn voor het gezichtsvermogen, de oog-handcoördinatie verbeteren, geheugenverlies vertragen of zelfs voorkomen, en bijdragen aan de ontwikkeling van probleemoplossende kwaliteiten.

Bijvangst hoofdzaak
In veel gevallen worden de positieve effecten van gaming gezien als plezierig neveneffect van een activiteit die toch vooral gericht is op vermaak. Maar er verschijnen steeds meer games waarvan die bijvangst hoofdzaak is geworden.
Games waarbij entertainment niet het primaire doel is. Games met een serieus doel. Marktanalysebureau IDATE voorspelt dat de mondiale markt voor serious games jaarlijks met bijna 50% zal groeien om in 2015 een waarde van 10 miljard euro te vertegenwoordigen. De hoge verwachtingen hangen nauw samen met de overtuiging dat games op
uiteenlopende fronten kunnen worden ingezet. Gaming als oplossing voor al uw vraagstukken: “patiënten genezen sneller, Uruzgan-gangers zijn beter voorbereid, burgemeesters functioneren tijdens een crisis beter, werknemers worden er gelukkiger van.”

Wetenschappelijke basis
De jubelstemming over de mogelijkheden van serious gaming heeft geleid tot interesse van wetenschappers die zich afvragen of de claims wel kloppen.
In de praktijk blijkt bijvoorbeeld een stappenteller gekoppeld aan een beloningssysteem effectiever te zijn dan een arts die het advies geeft meer te bewegen. Ook in de bestrijding van eenzaamheid is gaming een serieuze optie, vooral als spellen zo ontworpen zijn dat ook omstanders zich betrokken voelen.

Bronnen: artikel in Zorgvisie, Serious gaming voor de nieuwe generatie senioren

José Mast

Over de Auteur

naam:
bedrijf:

Over het artikel

datum:
25-okt-2011
categorie:
tags:
, ,

Blijf op de hoogte met onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Volg ons ook op: