12 mrt 2012

Single vijftigplusser klaar voor online daten?

Op 29 februari trouwde een stel dat samen maar liefst 193 jaar oud was, een record. Ik hoorde het op de radio en vond het een geweldig bericht, want je bent nooit ergens te oud voor, zeg ik altijd. Ook niet voor online daten, al is dat onder ouderen minder populair dan onder de bevolking als geheel.

Vanaf half februari staan de media traditioneel bol van de cijfers over liefde, trouwen en daten en zo natuurlijk ook dit jaar. Ik was benieuwd of er aandacht voor de senioren was, bijvoorbeeld vanuit de datingsites. Heeft het online daten ondertussen vaste grond gekregen onder singles boven de vijftig, net als bij de jongere generatie, of toch nog niet?

Groeimarkt
De potentiële markt wordt in ieder geval alsmaar groter. Nederland vergrijst, er is een toenemend aantal alleenstaande ouderen (in 2011 al ruim 800.000 mensen van 65 jaar en ouder en dit aantal stijgt volgens het CBS de komende 40 jaar naar 1,5 miljoen) en het internetgebruik onder senioren neemt nog altijd toe.
Er bestaan enkele datingsites speciaal voor vijftigplussers, zoals 50plusmatch en Seniorengeluk, maar ik heb de laatste jaren weinig nieuwe initiatieven uit de grond zien schieten. Dat lijkt niet logisch, echter wel als je de cijfers uit het Trend rapport Computer- en Internetgebruik 2011 ziet. Slechts 7 procent van de internettende 55-plussers doet aan online dating, terwijl onder 36- tot 55-jarigen dit percentage twee keer zo hoog is.

Maatje gezocht
Ik kwam dus geen juichende berichten over flinke stijgingen van het online daten onder ouderen tegen. Alleenstaande senioren blijken echter niet altijd op zoek naar een nieuw levenspartner, maar vaak ook naar nieuwe vriendschappen, waarmee ze hun vrije tijd leuk kunnen doorbrengen. Datende zestigplussers vinden gezelschap en met elkaar verenigbaar zijn belangrijk. In de profielen op datingsites zijn ouderen ook veel eerlijker dan jongere singles, zo blijkt uit onderzoek van de Bowling Green State University in Ohio. De onderzoekers geven aan dat ouderen veel waarde hechten aan eerlijkheid en verenigbaarheid, terwijl voor jongere daters uiterlijk en status veel belangrijker zijn.

Datingsites
Goed nieuws voor de datende vijftigplussers natuurlijk, maar wellicht minder goed voor de datingsites. Veel alleenstaande senioren zoeken eigenlijk meer een ‘maatje’ dan een partner en zullen zich daardoor wellicht niet zo snel geroepen voelen om lid te worden van een datingsite. Vriendschappelijke contacten kunnen namelijk ook heel goed via sociale netwerken, communities  of websites zoals 50plusnet en Maatopmaat gevonden worden.
Ook staan veel senioren nog afwijzend tegenover online daten, net als veel mensen toen het fenomeen nog nieuw was. Op de vraag waarvoor men de computer zéker niet zou gebruiken, antwoordde in een recent onderzoek 68 procent daten, terwijl bijvoorbeeld slechts 19 procent winkelen antwoordde (SeniorWeb onderzoek onder ruim 1.100 senioren). Dit zal ook te maken hebben met de taboesfeer en het wantrouwen omtrent het online daten, gevoed door alle verhalen over nepprofielen en fakers op datingsites.

Trouwe kameraad
Maar het kan ook helemaal anders. Via de nieuwe site Oopoeh, ‘Opa’s en oma’s passen op een huisdier’, kunnen senioren gematcht worden aan schattige viervoeters, zodat zij in hun vrije tijd lekker met elkaar op pad kunnen en wellicht daarna ook nog vrienden worden met de baasjes. Niets engs aan!

Daniël de Levita

Over de Auteur

naam:
bedrijf:

Over het artikel

datum:
12-mrt-2012
categorie:
tags:
, , , , ,

Blijf op de hoogte met onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Volg ons ook op: