12 jul 2012

Boomers willen koste wat het kost thuis blijven wonen

Wat er ook gebeurt, ouderen willen in hun eigen huis oud worden. Aging in Place, zoals dat heet in de VS. Experts verwachten dat deze wens een golf van innovaties zal oproepen, die bestaande woningen geschikt maken als eindwoning.

De wens om thuis oud te worden bleek al twee jaar geleden uit een studie, uitgevoerd door het Met Life Mature Marketing Instituut, de onderzoeksarm van de verzekeringsmaatschappij Met Life. De studie wijst op research van ouderenbond AARP, waaruit blijkt dat maar liefst 80 procent van de mensen van 45 jaar en ouder vast van plan is om thuis oud te worden. Dat percentage staat inmiddels op 89 procent van de mensen boven de 50. “Mensen willen in hun huis blijven, voor het familieleven en voor de herinneringen. Het is het leven wat ze kennen”, zegt Bill Johnston-Walsh, AARP-directeur in de staat Massachusetts.
Of ze nu willen of niet, voor talloze ouderen is niet eens plaats in verzorgingshuizen of vergelijkbare woningen. Daarvoor ontbreken eenvoudigweg de woningen en het geld.

Impuls voor innovatie
Experts voorspellen dat de wens van boomers om thuis te blijven wonen, gecombineerd met de tekortkomingen van het systeem, een impuls zullen geven aan innovatie. Zij voorzien de uitvinding en ontwikkeling van een snel groeiend aantal producten en diensten die Aging in Place mogelijk zullen maken. Denk aan sensors en camera’s, waarmee afhankelijke ouderen ook op afstand in het oog te houden zijn, om te kunnen ingrijpen wanneer iemand valt, verdwaalt of medicijnen vergeet in te nemen. Bestaande woningen kunnen zo met nieuwe snufjes geschikt worden gemaakt als ouderenwoning, ook als de jaren gaan tellen.

Uitdaging: toegankelijk maken
Naast de consument profiteren ook andere groepen van deze ontwikkeling: wetenschappers, fabrikanten en marketeers. De grote uitdaging is niet alleen de innovatie zelf, gesponsord door zowel de staat als de commercie, maar ook het efficiënt toegankelijk maken van deze producten en diensten voor een massapubliek. Deze dimensies worden uitvoerig in het Met Life rapport onder de loupe genomen.

Virtuele netwerken
Een aandachtspunt bij thuis ouder worden is de bescherming tegen sociaal isolement. Henry Cisneros, minister van Huisvesting en Stedelijke Ontwikkeling onder president Bill Clinton, geeft in een nieuw boek aan wat gemeentes en non-profit organisaties hieraan kunnen doen. Hij wijst op de ontwikkeling van een virtueel dorps- of buurtnetwerk, waarvan een individu of paar lid kan worden. Via dit netwerk zouden zij gemakkelijk vervoer naar de dokter of winkel moeten kunnen regelen of boodschappen thuis laten bezorgen.  “Bewoners moeten zichzelf gaan organiseren”, aldus Cisneros.

Joop Koopman

Over de Auteur

naam:
bedrijf:

Over het artikel

datum:
12-jul-2012
categorie:
tags:
, ,

Blijf op de hoogte met onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Volg ons ook op: