11 dec 2012

Betalen zonder pincode scoort onder vijftigplussers

Ouderen zijn enthousiaster over contactloze betalingen dan jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van GfK onder zeventienduizend Nederlanders van 18 jaar en ouder. Deze betalingen gebeuren met een pas met NFC-chip.

Eind oktober kwamen ING en ABN AMRO met het nieuws dat zij volgend jaar de betaalpassen geleidelijk gaan vervangen door een variant waarbij het mogelijk is om ‘contactloos’ te betalen. In andere landen, zoals Zwitserland, Noord-Amerika, Australië, Duitsland, Zuid-Korea en Engeland is het al vele jaren mogelijk om kleine bedragen af te rekenen met een betaalpas zonder pincode.

Ouderen voorstander
Een groot deel van onze betalingen in winkels, supermarkten en bij tankstations vindt nog steeds plaats met contant geld. In een onderzoek onder ruim 17.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder heeft GfK onderzocht wat men vindt van deze nieuwe vorm van betalen. 
Voordat is uitgelegd wat contactloos betalen inhoudt, geeft negen procent van de ouderen (50+) aan een voorstander te zijn van het afrekenen zonder pincode. Jongeren zijn met vier procent iets terughoudender, maar geven wel vaker aan de mobiele telefoon te willen gebruiken. Dat ouderen enthousiaster zijn, heeft wellicht te maken met het feit dat zij meer moeite hebben met het onthouden van de pincode en hierdoor vaker een onveilig gevoel hebben bij het pinnen.

Meer positievelingen onder ouderen
Als vervolgens is uitgelegd wat het contactloos betalen inhoudt, blijkt dat zo’n 25 procent van de Nederlanders (zeer) positief staat tegenover deze nieuwe betaalwijze. 31 procent is neutraal en 44 procent is (zeer) negatief en ziet het voordeel er niet van in. Het aandeel ‘negatievelingen’ neemt aanzienlijk af naarmate men ouder wordt. Het aantal ‘positievelingen’ neemt met de jaren toe.

Kleine bedragen
Contactloos betalen draait om het afrekenen van kleinere bedragen. Bijvoorbeeld bedragen tot 25 euro en dan ook nog met een maximum van drie keer per dag. Op deze manier blijft de schade beperkt indien men de pas verliest en een ander er misbruik van zou willen maken.

Maximumbedrag niet nodig
Gevraagd naar de noodzaak van een maximumbedrag geeft 95 procent van de jongeren (tot 29 jaar) aan graag een maximumbedrag te willen van 23 euro, slechts vijf procent hoeft geen maximum. Naarmate men ouder wordt, geeft een steeds groter percentage aan geen maximumbedrag te wensen. Bij de vijftigplussers is dat al 19 procent en bij de 65-plussers zelfs 34 procent. Indien men wel een begrensd bedrag op de pas wil, dan loopt dit op naar circa 50 euro voor de ouderen.

Goede voorlichting
In eerste instantie zou men verwachten dat jongeren meer openstaan voor een dergelijke betaalwijze, maar het tegenovergestelde is waar. Het succes van deze implementatie zal dan ook vooral afhangen van een goede voorlichting vanuit de banken en stimulering tot gebruik vanuit de winkels.

 Bron: GfK

José Mast

Over de Auteur

naam:
bedrijf:

Over het artikel

datum:
11-dec-2012
categorie:
tags:
, ,

Blijf op de hoogte met onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Volg ons ook op: