14 dec 2012

Vier werelden onthuld waarin groep 50- tot 65-jarigen leeft

broers van de kerkhof

Hoe vijftigplussers staan tegenover ouder worden, bepaalt voor een groot deel hun consumentengedrag. Dat blijkt uit segmentatieonderzoek onder 50-tot 65-jarigen, de groep die tot nu toe het moeilijkst te benaderen is.

Onder 50- tot 65-jarigen is een groep die het ouder worden accepteert en een groep die vooral de onprettige kanten ervan ziet. Eveneens is er onderscheid te maken naar het gevoel controle te hebben over het eigen leven. Die twee verschillen leiden tot vier groepen 50- tot 65-jarigen die ieder hun eigen marketingbenadering nodig hebben. Dit blijkt uit het segmentatieonderzoek WIJS, in opdracht van Goedenwel.nl uitgevoerd door Booming Experience. Prof. dr. Dirk Sikkel, hoogleraar ouderen, communicatie en consumentengedrag aan de Universiteit van Amsterdam, is als research director bij Booming Experience betrokken bij het onderzoek.

 1. De passieve genieter
  Deze groep vindt het prettig om ouder te worden en heeft weinig het gevoel controle te hebben over het eigen leven. Het is een ontspannen mens, die niet graag moeite doet. De passieve genieter gaat niet snel naar de dokter, maar neemt zelf verantwoordelijkheid voor de eigen gezondheid. Deze consument heeft geen behoefte aan innovatieve producten. In de communicatie doen hedonisme en eenvoud het goed. Een voorbeeld van een campagne gericht op deze groep, is de commercial met de broers Van de Kerkhof van EyeWish Groeneveld.
 2. De actieve aanpasser
  Deze groep vindt het prettig om ouder te worden en heeft het gevoel controle te hebben over het eigen leven. De actieve aanpasser heeft wat opgebouwd in zijn leven en heeft dus ook wat te verliezen. Hij is positief en actief, en houdt van zekerheid. Hij leeft gezond en spaart voor het nageslacht. In de communicatie slaat een rationele, volwassen aanpak met erkenning voor zijn levensfase het beste aan.
 3. De verzetter
  Deze groep vindt het niet prettig om ouder te worden en heeft het gevoel controle te hebben over het eigen leven. De verzetter wil niets te maken hebben met producten die met leeftijd worden geassocieerd. Hij houdt van uitdaging en gaat risico niet uit de weg. Hij drinkt en rookt, maar sport ook. Zijn werk is belangrijk voor hem en hij streeft financiële vrijheid na. In de communicatie is deze groep het beste aan te spreken op status en succes.
 4. De beruster
  Deze groep vindt het niet prettig om ouder te worden en heeft weinig het gevoel controle te hebben over het eigen leven. De beruster vindt het prettig als anderen zich proberen in te leven, ook in winkels verwacht hij dit. De beruster zorgt veel voor anderen, bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk. Hij houdt van zekerheid. In de communicatie spelen empathie en troost een belangrijke rol.

Snelst groeiende doelgroep
De uitkomsten van het onderzoek zijn gepresenteerd op het 50+ Marketing Congres op 13 december. Het segmentatie-onderzoek WIJS is uitgevoerd onder de doelgroep 50 tot 65 jaar. Dit is de snelst groeiende doelgroep van de komende vijftien jaar. De uitkomsten van dit onderzoek hebben geleid tot een nieuw segmentatiemodel, gebaseerd op het 50+ Personality Model van Booming Experience.

Bekijk hier een deel van de presentatie segmentatieonderzoek

 

José Mast

Over de Auteur

naam:
bedrijf:

Over het artikel

datum:
14-dec-2012
categorie:
tags:
, ,

Blijf op de hoogte met onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Volg ons ook op: