31 dec 2012

Goede voornemens senioren: leren in plaats van afvallen

Maar liefst 85 procent van de senioren heeft minimaal één goed voornemen voor 2013. Meer genieten van het leven en je minder druk maken zijn de populairste. In de top 5 staan verder iets nieuws leren, meer bewegen en zuiniger leven. Dit blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder ruim duizend vijftigplussers.

Opvallend is dat afvallen, wat bijna altijd aan de top van de goede voornemenslijsten prijkt, door senioren duidelijk minder belangrijk wordt gevonden. Slechts 15 procent heeft dit tot doel voor 2013 gesteld, dit is gelijk onder mannen en vrouwen. Mannen hebben vaker plannen om vrijwilligerswerk te gaan doen en om schulden te gaan aflossen, terwijl vrouwen vaker iets nieuws willen leren en meer voor zichzelf willen opkomen. De senioren vinden dat anderen vooral moeten stoppen met roken (32 procent) en gezonder moeten eten en drinken (31 procent).

Geslaagd
Vaak blijft een goed voornemen bij een voornemen. Dat geldt voor jong én oud. Toch geeft van de vijftigplussers 28 procent aan in 2012 helemaal te zijn geslaagd in zijn of haar voornemen. Dé tips van senioren voor mensen die hier meer moeite mee hebben zijn: ‘niet teveel in een keer willen doen’ (59 procent) en ‘jezelf een concreet doel stellen’ (48 procent).

Nooit te oud om te leren
Veel senioren (59 procent) verdiepen zich graag in de zaken die hun (klein)kinderen bezighouden. Bijna iedereen vindt het belangrijk om zichzelf te blijven ontwikkelen en telkens iets nieuws te leren (86 procent). En 36 procent van de deelnemers vindt zichzelf leergieriger dan andere mensen van hun leeftijd!
63 procent denkt in 2013 iets nieuws te gaan leren, bijvoorbeeld door het volgen van cursus/workshop op het gebied van internet, fotografie of een vreemde taal. Vrouwen zijn dat vaker dan mannen van plan. Naarmate de leeftijd vordert, wordt dit voornemen minder. Van de 75-plussers is nog altijd meer dan de helft van plan te gaan leren komend jaar. Ondanks dat driekwart vindt dat leren niet ophoudt bij een bepaalde leeftijd, kost iets nieuws leren op latere leeftijd wel veel meer moeite, zo beaamt 71 procent.
SeniorWeb biedt in 400 Leercentra cursussen en workshops aan over onder andere Windows, e-mail, Skype en fotobewerking.

Bron: SeniorWeb

José Mast

Over de Auteur

naam:
bedrijf:

Over het artikel

datum:
31-dec-2012
categorie:
tags:
, ,

Blijf op de hoogte met onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Volg ons ook op: