01 mei 2017

Babyboomers zijn vaak gescheiden en dus single!

Het aantal echtscheidingen onder 50-plussers is de afgelopen 25 jaar verdubbeld, terwijl het aantal echtscheidingen in de leeftijd van 25 tot 39 juist met 21 procent is gedaald. Marketeers, bedien de babyboomerconsument dus óók  als alleenstaande.

Experts komen met allerlei oorzaken van de echtscheidingstrend die uit onderzoek naar voren is gekomen. Babyboomers zouden hun hele leven lang al geneigd zijn geweest tot scheiden – zoiets van vrijheid, blijheid. En eenmaal gescheiden, wordt er later nog makkelijker beslist om een tweede of derde huwelijk te ontbinden. Toch komt in de VS echtscheiding ook voor als mensen al heel lang getrouwd zijn: een dikke 30 procent van de echtscheidingen van 50-plussers gaat om huwelijken die 30 jaar of langer standhielden.

Huis gevraagd
Wat de redenen ook mogen zijn, voor babyboomermarketeers ligt hier de uitdaging om de man of vrouw die voortaan alleen door het leven gaat, beter te begrijpen en zoveel mogelijk aan zijn of haar wensen en behoeften te voldoen.
Twee keer zoveel echtscheidingen betekent natuurlijk ook twee keer zo veel vraag naar woonruimte. Dat houdt onder meer in dat de man of vrouw die plots alleen komt te staan, minder te besteden heeft aan een nieuwe woning en alles wat daarbij komt kijken, zoals meubilair. Zo’n kersverse alleenstaande stelt een goede verhouding tussen kwaliteit en betaalbaarheid erg op prijs.

Nieuwe vrienden, een nieuwe liefde
Degenen die op zoek zijn naar een plek die speciaal is afgestemd op babyboomers en senioren, willen vooral voorzieningen die hun sociale leven naar een hoger plan kunnen tillen. Vooral alleenstaande mannen leggen meestal niet zo makkelijk nieuwe contacten als ze plots zonder vrouw door het leven gaan. In Austin (Texas) is een soort club die voor deze doelgroep ideaal is: The After Party. Hier kunnen babyboomers terecht om contacten op cultureel, zakelijk en sociaal vlak op te doen, waarbij hun kennismaking met andere alleenstaanden wellicht ook tot een volgend huwelijk kan leiden.

Geld nodig
Een en ander houdt in dat het traditionele beeld van de ‘Gouden Jaren’ – een man en een vrouw in het zonnetje voor hun tweede huis – niet altijd van toepassing is. Financiële diensten moeten daar zeker rekening mee houden. Gescheiden babyboomers wensen geen investeringen voor de lange termijn, maar hebben juist hulp nodig om direct weer van start te kunnen. Want scheiden, al dan niet langs de wettelijke weg, gaat nu eenmaal meestal gepaard met veel geld uitgeven. Deze alleenstaanden moeten schulden aflossen, huizen afbetalen, zorgen voor een levensverzekering, enzovoort.

Wat zullen we eten?
Iemand die alleen woont en voor zichzelf kookt, heeft behoefte aan makkelijk te bereiden kleine porties of kant-en-klaarmaaltijden bestemd voor één persoon, die bovendien gezond zijn. Winkels kunnen hun aanbod op dit gebied aanpassen. En ook de horeca kan bijdragen aan het verwelkomen van de alleenstaande.

Echtscheiding blijft een triest gegeven, maar prille vrijgezellen van dienst zijn, is niet alleen goed voor de zaken, het fungeert ook een beetje als pleister op de wonde.

Joop Koopman

Blijf op de hoogte met onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Volg ons ook op: