30 nov 2017

Babyboomers willen hun verhaal kwijt

Vele babyboomers zijn op een leeftijd beland dat ze hun rijke levenservaring weleens nader willen beschouwen en om het letterlijk en figuurlijk in beeld te brengen. Technologie en wetenschap staan hen daarin bij.

Babyboomers. Het is de generatie die enorme verschuivingen en gebeurtenissen in de maatschappij persoonlijk heeft meegemaakt: de zestiger jaren; de Koude Oorlog; de oorlog in Vietnam, enz. Velen van hen voelen nu de behoefte om hun levenservaring en de verre familiegeschiedenis op een concrete manier door te geven aan de jongere generatie — hun kinderen en kleinkinderen. Het is ook een stukje nostalgie.

Ontwikkelingen op het gebied van de genealogie maken van alles mogelijk. Voor schrijvers en journalisten liggen hier grote mogelijkheden om avontuurlijke babyboomers bij te staan in hun speurtocht naar het verleden en zodoende te helpen om hun memoires op een professionele manier op papier te zetten.

“Het is wonderbaarlijk hoeveel we vandaag over onszelf en over onze voorouders — en hun mogelijke rol in de geschiedenis — kunnen leren”, aldus Ceil Lucas, auteur van ‘How I Got Here: a Memoir’. Lucas is een amateurgenealoog en taalkundige. Ze zegt: “Men kan nu heel makkelijk online documenten vinden die voorheen jaren research zouden hebben gekost en zelfs een reis zouden hebben vereist.”

“Als je je memoires gaat schrijven, moet je je geneaologie onder de loupe nemen; je geneaologie is wie je bent,” zegt Lucas.

Research

Nogmaals, voor vele babyboomers is de drempel nog te hoog om in het diepe van de research te springen en voor hen zijn er specialisten die het zware werk kunnen doen. Via een Google search onder “stamboomonderzoek” zijn ze steeds makkelijker te vinden. Bronnen van informatie zijn er volop. Zo is er bijvoorbeeld www.voorouders.net. Inmiddels internationaal goed bekend is www.ancestry.net, maar er zijn talloze alternatieven.

Ook is het vandaag de dag heel eenvoudig een DNA-test te doen om precies te weten te komen waar men nu werkelijk vandaan komt, met alle verrassingen van dien. Zo is er onder meer www.dna-test.nl. Vooral voor de wat oudere babyboomers is dit de tijd van het leven om voor dit soort onderzoek de moeite te nemen en het nodige te investeren om een uniek familieportret te creëren.

Schrijflust

Voor babyboomers met ware schrijflust is het makkelijk om self-publishing bedrijven in de arm te nemen om zelf een boek uit te geven, in heel beperkte oplage voor familie en vriendenkring. Zo’n firma is www.pumbo.nl. En natuurlijk zijn er volop “ghost writers” ofwel tekstschrijvers beschikbaar die een en ander mooi kunnen polijsten.

Babyboomers — hun carrière achter de rug, en kinderen de deur uit —neigen naar diepgang en hogere waarden in het leven. Memoires, al dan niet met geneologische bijdrage, zijn een geweldige uitlaatklep voor oudere volwassenen om uitdrukking te geven aan wat hun in diepste zin beweegt. En ook pijnlijke onderwerpen kunnen zo bespreekbaar worden gemaakt.

Voor slimme en ondernemende schrijvers, researchers en firma’s die een groeiende huisindustrie vormen, ligt hier een mooie marketingkans om babyboomers op een heel bijzondere manier van dienst te zijn. Want er is uiteindelijk niets interessanter dan ons eigen leven..

Joop Koopman

Over de Auteur

naam:
bedrijf:

Over het artikel

datum:
30-nov-2017
categorie:
tags:
, , ,

Blijf op de hoogte met onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Volg ons ook op: