04 jan 2018

Babyboomers ideaal doelwit voor videoreclame

Zowel op YouTube als Facebook zijn babyboomers zeer gevoelig voor videoreclame. Ook al geven merken veel meer uit aan video’s gericht op jongere mensen, oudere volwassenen kijken meer en langer naar bewegende advertenties. En ze hebben meer te spenderen.

Research laat zien dat in de VS een kwart van de maandelijkse bezoekers op YouTube babyboomers zijn. Vergeleken met millennials en generatie X hebben ze op dit medium een zogenaamde kijkdichtheid van reclamevideo’s die maar liefst 10 procent hoger is dan die van andere groepen.

Ze kijken ook nog eens meer dan de jongere garde naar zulke video’s op hun smartphone, desktop, tablet en laptop. Ze nemen er letterlijk en figuurlijk de tijd voor. Dit geldt ook voor videoreclame op Facebook, het sociale media platform waar het gros van de babyboomers de voorkeur aan geeft.

Babyboomers op maat bedienen

Maar die videoreclames moeten wel aan bepaalde eisen voldoen om goed bij 55-plussers te scoren. Allereerst zijn babyboomers werkelijk geïnteresseerd in praktische, concrete informatie. Voor hen geen overdreven vuurwerk of oppervlakkige nadruk op prestige. Ze willen een product eerst goed leren kennen, zodat ze inzicht hebben of een bepaalde aankoop hun leven werkelijk kan vergemakkelijken of verrijken.

Interessant in dit opzicht is dat babyboomers naar videoreclames van allerlei producten en diensten kijken, naar materiaal uit allerlei branches. Dit laat aan marketeers zien dat deze consumenten best avontuurlijk zijn en niet, volgens de koppige mythe, zo verknocht zijn aan merken die ze al jaren gebruiken.

Vertel een verhaal

Toch hoeft zo’n video niet puur zakelijk of feitelijk te zijn. Essentiële informatie kan ook in de vorm van een verhaal — en als het even kan met humor — worden doorgegeven. Daarmee kun je een oudere consument ook emotioneel beter aanspreken.

Het tempo van een reclamevideo voor babyboomers mag niet te snel of flitsend zijn; dit publiek houdt niet zo van drukte of veel poespas. Als er een verteller bij betrokken is, kan hij of zij ook voor een geleidelijk tempo zorgen.

Daarnaast is het geen gek idee om de optie van ondertiteling aan te bieden aan de kijker of die ondertiteling er sowieso bij te voegen; dat is handig op Facebook, waarop video’s automatisch zonder geluid worden afgespeeld. Geef de kijker in ieder geval de keuze.

Geluid en muziek

De maker van de video’s moet er ook voor zorgen dat zijn filmpje goed te zien is op alle schermen en dat lettertypes groot genoeg zijn, vooral op de smartphone. Het geluid moet ook dusdanig worden afgesteld dat het op allerlei apparatuur en verschillende merken goed te beluisteren is.

De keuze van de (achtergrond)muziek is ook essentieel. Makers moeten ervoor zorgen dat de muziek mooi bij het verhaal en de boodschap past. Muziek kan een belangrijke emotionele waarde aan het geheel meegeven.

De extra marketingaandacht voor babyboomers is zeker de moeite waard, vooral wat videocampagnes op YouTube en Facebook betreft. Een babyboomer die op maat wordt bediend door marketeers wordt stapsgewijs een nieuwe en vaste klant.

Joop Koopman

Over de Auteur

naam:
bedrijf:

Over het artikel

datum:
4-jan-2018
categorie:
tags:

Blijf op de hoogte met onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Volg ons ook op: