29 jan 2018

Biotechnologie biedt hoop voor babyboomers met gehoorverlies

Wereldwijd worden babyboomers geconfronteerd met gehoorproblemen, die veelal te wijten zijn aan het jarenlang luisteren naar muziek die te hard stond. Ontwikkelingen in de biotechnologie zoeken naar alternatieven voor de nieuwe lichting gehoorapparaten die niet alleen duur zijn, maar ook veel te wensen overlaten.

Eric Clapton, Pete Townsend en Phil Collins zijn een paar van de beroemdheden die met gehoorverlies kampen. Clapton heeft tinnitus oftewel oorsuizen, veroorzaakt door simpelweg te veel en te lang lawaai. Keiharde muziek eist uiteindelijk zijn tol. Het is ook zo dat gehoorverlies op natuurlijke wijze gebeurt, want mensen leven natuurlijk steeds langer.

Gehoorapparaten zijn tegenwoordig technisch behoorlijk geavanceerd, maar blijven toch uiteindelijk onhandig. Gehoorverbetering blijft kunstmatig, nog afgezien van de hoge kosten van de betere apparatuur. Implantaten die gehoorszenuwen stimuleren, zijn ook een optie, maar kunnen leiden tot verlies van het natuurlijke gehoorsvermogen dat nog overgebleven is.

Biotechnologie

Toch is er een hoopvol vooruitzicht dat de biotechnologie babyboomers en senioren kan helpen hun gehoor op natuurlijke wijze terug te krijgen, of in ieder geval flink te verbeteren. Zo zegt Dr. Bradley Welling, een specialist op het Massachusetts Eye and Ear Infirmary in Boston: “Het zou geweldig zijn als we het binnenoor weer in de oorspronkelijke staat kunnen brengen door specifieke cellen op de juiste manier te behandelen. We komen dichterbij, en de techniek wordt steeds beter.”

Er is hulp onderweg

Een van de methodes in ontwikkeling is de activering van zogenaamde ‘voorloopcellen’ in het binnenoor. Dat zijn cellen die nieuwe haarcellen kunnen genereren. Die haarcellen zijn essentieel voor het gehoor en vaak afgestorven als gevolg van het jarenlang beluisteren van te harde muziek. Voor dit proces is het bedrijf Frequency Therapeutics nu investeerders aan het benaderen. Er is al 25 miljoen euro binnen.

Het bedrijf Decibel Therapeutics heeft al 46 miljoen geworven voor een proces dat gehoorverlies genetisch wil aanpakken. De directeur van het bedrijf, Steven Holtzman, zegt dat de wetenschap langzaam maar zeker op weg is om de moleculaire basis van gehoorverlies te ontcijferen, zodat uiteindelijk een medicijn de plaats kan innemen van gehoorapparaten. “We staan op het punt van het openbreken van de biologie van het gehoor”, aldus Holzman.

Genetica

Novartis AG, de biopharma gigant uit Zwitserland is, naast andere bedrijven, ook bezig met het ontwikkelen van een medicijn dat nieuwe cellen kan genereren, maar ook aan het experimenteren met methodes die defecte genen in het oor kunnen vervangen met gezonde genen.

De grote vraag voor babyboomers: komt de ware doorbraak op tijd zodat ze er baat bij hebben? Er is in ieder geval uitzicht op methodes die het gehoor radicaal kunnen verbeteren. Des te meer reden voor babyboomers om zo lang mogelijk gezond en fit te blijven leven!

Joop Koopman

Over de Auteur

naam:
bedrijf:

Over het artikel

datum:
29-jan-2018
categorie:
tags:

Blijf op de hoogte met onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Volg ons ook op: