26 feb 2018

Het bejaardenhuis is voor babyboomers nu echt verleden tijd

De oudste babyboomers worden dit jaar 72. Voor velen wordt het zachtjes aan tijd om een nieuwe levensomgeving te gaan vinden die zowel bij hun noden al hun wensen past. Zielig en vaak eenzaam in een bejaardenhuis zitten is er niet meer bij. Deze generatie geeft nieuwe betekenis aan het begrip ‘senior living’.

De oprichtster en directeur van Avanti Senior Living in Houston zegt het recht voor zijn raap: “We zijn huisvesting voor senioren sexy aan het maken.” Aldus Lori Alford, die over een culture verschuiving spreekt die het nodig maakt dat verzorgingstehuizen voor senioren gaan investeren in voorzieningen om babyboomers aan te trekken.

In de VS zijn zulke instellingen veelal commerciële ondernemingen; in Europa krijgen ze natuurlijk steun van gemeente en/of staat—maar ook die publieke instellingen zullen harder moeten gaan werken om klandizie te krijgen. Plus, het snel groeiende aanbod van ouder wordende babyboomers—de “zilveren haren-tsunami”, zegt Alford—zal ongetwijfeld entrepreneurs inspireren om moderne senior living-centra te creëren.

Deze lichting van senioren en oudere babyboomers wil haar lifestyle ook in de nieuwe omgeving doorzetten. Ze willen er goed blijven uitzien, sociaal actief blijven en ook hun digitale connecties behouden. Dat betekent onder meer dat instellingen hun inwoners iPads aanbieden (met grotere knoppen en icons voor oudere ogen), kapsalons en allerhande sociale gelegenheden. Ook belangrijk is dat inwoners volop aan lichaamsbeweging kunnen blijven doen. En dat vereist up-to-date-gymapparatuur en deskundige begeleiders.

De nieuwe senioren van vandaag de dag zijn gewoon veel mondiger, ze zijn veel meer gewend dan voorgaande generaties en ze verlangen daarom ook naar een behoorlijke mate van service en gastvrijheid. Dit betekent ook een meer geavanceerde keuken die een gevarieerd en gezond menu aanbiedt.

De trend is zichtbaar in de tien grootste klachten van inwoners van senior living-instellingen in het afgelopen jaar. Die klachten betroffen:

  • Kwaliteit, variëteit van het eten
  • Properheid, ongedierte
  • Informatie over voorzieningen, rechten van bewoners, waaronder het recht om klachten in te dienen
  • Verstrekking van medicijnen
  • Beleefdheid van het personeel
  • Reacties op verzoeken voor assistentie
  • Temperatuur van de omgeving, van het water, lawaai
  • Onprettige geuren
  • Aanbod en keuze van geschikte activiteiten
  • Beschikbaarheid van het personeel

Een andere dimensie van het moderniseren van senior living is het installeren van digitaal vernuft, dat ervoor zorgt dat een instelling digitaal ‘smart’ wordt; dit houdt in dat de woonomgeving van een alleenstaande of echtpaar wordt voorzien van ‘voice-activated’ gemak, zodat op stembevel het licht aan of uit kan worden gezet en de verwarming hoger of lager kan worden gezet. Ook het nodige monitoren van vitale functies kan via draagbare apparatuur, zodat de privacy van de inwoners zo min mogelijk wordt verstoord.

Er bestaat geen twijfel: babyboomers, met hun dikke portemonnee, hebben het voor het zeggen—ook in hun latere jaren.

Joop Koopman

Over de Auteur

naam:
bedrijf:

Over het artikel

datum:
26-feb-2018
categorie:
tags:

Blijf op de hoogte met onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Volg ons ook op: